Mătase naturală – scurt istoric


    Mătasea este un fir natural, obţinut din coconul viermilor de mătase. În funcţie de ce frunze mănâncă, mătasea este de 4 feluri: mătase de dud, mătase eri (frunze de ricin), mătase Muga (plante din India-soalu şi sorn), mătase Tasar (frunze de Asan). A fost o perioadă când duzii se găseau numai in China şi Japonia, deci doar acolo se producea mătasea.
   Procesul de cultivare al viermilor de mătase şi de obţinere a firului de mătase
se numeşte sericicultură. Sericicultura are o istorie foarte lungă şi interesantă în general puţin cunoscută oamenilor. 
    Secole de-a rândul, Vestul (Sălbatic)fost fascinat de magia mătasii cunoscând însă prea puţine despre procesul de fabricare sau despre cei ce o produceau. Mai mult de 2000 de ani poporul chinez a ţinut cu stricteţe secretul producerii mătăsii numai pt el. A fost unul dintre cele mai bine păzite secrete ale lor! Deoarece Asia de Est era singuracare producea mătase, in Vest aceasta era foarte scumpă, fiind importată de la mare distanţă.
    Viermii de mătase se spune că au ajuns în Europa în timpul imperiului Bizantin, datorită căligărilor împăratului Iustinian, ascunzând viermii de mătase in toiaguri golite pe dinăuntru. Bizantinii au fost la fel de protective cu secretul fabricării mătăsii la fel ca si poporul chinez, mătasea fiind produsă doar in curţile palatelor Constantinopolului. De aici era transformată în robe imperiale şi diplomate, oferită cadou demnitarilor străini si ceea ce mai rămânea era vândută la preturi exorbitante. Mătasea a fost întotdeauna considerată ca un semn al nobilimii şi al opulenţei. Oamenii de rând nu numai că nu îşi puteau permite cumpărarea materialului luxos care este mătasea, dar în timpul Evului Mediu şi chiar al Renaşterii le era interzisă purtarea acesteia. Fiind un material natural mătasea este foarte comfortabilă şi foarte răcoritoare pe timpul verii.

În funcţie de tipul de ţesătură, mătasea este de mai multe feluri. Următoarele sunt doar câteva tipuri de ţesătură, respective cele mai obisnuite.
-              Mătase Habotai – cunoscută sub numele de mătase de China. Este acel tip de mătase subţire, asemănătoare voalului.


-              Mătase shantung – cunoscută şă sub numele de mătase Tussah, este o ţesătură din mătase naturală “sălbatică”, având un aspect un pic neregulat. Este destul de sensibilă la atingere si există mai multe grosimi ale acestei ţesături.


-              Mătase Chifon – o ţesătură uşoară, mată, din fire răsucite, fiind uşor transparentă. Acest tip de ţesătură oferă greutate materialului chiar dacă in sine materialul nu cântăreşte atât de mult.


-              Mătase Charmeuse: Este mult mai delicată, are un aspect puternic satinat şi lejer, perfect pentru piese vestimentare drapate

Niciun comentariu:

Salutare tuturor! Baby blogul nostru este abia la inceputul existentei sale, dar ne vom stradui ca in fiecare saptamana sa va aducem ceva nou din universul Dragonz, fie ca este vorba de accesorii deosebite, bijuterii, decoratiuni sau hainute. Va asteptam cu drag sa descoperiti noutatile si sparam sa gasiti la noi acel "ceva" deosebit pe care il cautati :)


Toate bijuteriile noastre sunt fabricate manual din pietre de calitate excelenta si vin cu CERTIFICAT DE GARANTIE si provenienta pentru pietrele din care sunt alcatuite, precum si cu ambalaj de cadou :)